Loading...
 Start Page

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ

Σκοπός

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών ιδρύθηκε το 1988, με αποκλειστικό αντικείμενο την υλοποίηση της πολιτιστικής πολιτικής που εκπόνησε και διαμόρφωσε για τα εικαστικά ο Δήμος Πατρέων.

Σκοπός της σύστασης και λειτουργίας της είναι η ανάπτυξη της εικαστικής παιδείας και της αισθητικής αγωγής, μέσω των εκθέσεων, των παράλληλων εκδηλώσεων και των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που εκπονούνται και πραγματοποιούνται από το θεσμό. Η Δημοτική Πινακοθήκη αποσκοπεί στην παρουσίαση όλου του φάσματος της εικαστικής δημιουργίας, συμβάλλοντας στη γνωστοποίηση των καλλιτεχνικών τάσεων, ρευμάτων και δημιουργών που έχουν ιστορικά καταγραφεί, καθώς και σε ό,τι κυοφορείται και καταγράφεται από την Ιστορία της Τέχνης. Στόχος που επιτυγχάνεται κάθε χρονιά με την οργάνωση θεματικών και αναδρομικών εκθέσεων Ζωγραφικής, Χαρακτικής, Γλυπτικής, Φωτογραφίας και όλων των σύγχρονων μορφών εικαστικής έκφρασης, έτσι ώστε να εκπληρώνεται η βασική παιδευτική και πολιτιστική αποστολή που έχει ως Δημοτικός θεσμός.

Έδρα

Η Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών στεγάζεται στην ισόγεια αίθουσα του κτιρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης στην οδό Μαιζώνος 110, δίπλα από το παλαιό Δημαρχείο. Ο χώρος αυτός επιλέχτηκε αφ΄ ενός γιατί είχε αποφασιστεί να λειτουργήσει ως Μουσείο Βιβλιοθήκη (και ταυτίστηκε από τις αρχές της δεκαετίας του ΄60 με την οργάνωση εκθέσεων) και αφ΄ ετέρου γιατί θα λειτουργούσαν συμπληρωματικά οι παιδευτικές δραστηριότητες που θ΄ αναπτύσσονταν στο νεοσύστατο θεσμό, με το εν λειτουργία Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Έτσι, οι εικαστικές δραστηριότητες της Δημοτικής Πινακοθήκης από το 1988 έως σήμερα, με το εναλλασόμενο πρόγραμμα εκθέσεων και εκδηλώσεων, δημιούργησαν το κατάλληλο κλίμα για γόνιμο προβληματισμό και κίνησαν το ενδιαφέρον πολλών συνδημοτών, καθιστώντας την ουσιαστικά το πνευματικό κέντρο της πόλης.

Η οργάνωση περιοδικών εκθέσεων και η σε τακτά χρονικά διαστήματα παρουσίαση των μόνιμων συλλογών, με τα παλαιά και νέα αποκτήματα, παρέχουν τη δυνατότητα αφ΄ ενός μιας εικαστικής πρότασης με σαφή παιδευτικό προσανατολισμό και αφ΄ ετέρου δημιουργούν τις προϋποθέσεις συνεργασιών, για την οργάνωση διεθνών εκθέσεων.

Διαθέτει πωλητήριο εκδόσεων και καταλόγων που αφορούν τις δραστηριότητες της καθώς και πληροφοριακό υλικό των εκδηλώσεων των πολιτιστικών θεσμών του Δήμου Πατρέων και των θεσμών της πόλης. Υπάρχει δυνατότητα εισόδου σε άτομα με κινητικά προβλήματα.



Συνεργασίες

Οι τακτικές συνεργασίες με την Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Ιδρύματα, Μουσεία και άλλες Πινακοθήκες της χώρας μας, εξασφαλίζουν στο θεσμό αντιπροσωπευτικές εκθέσεις, που καταγράφουν την ιστορία της Νεοελληνικής Τέχνης.

Παράλληλα, οργανώνει αναδρομικές τιμητικές εκθέσεις των δημιουργών που γεννήθηκαν στην Πάτρα, παρουσιάζοντας τη συμβολή τους στην Τέχνη και τον Πολιτισμό. Επίσης οργανώνονται ομαδικές εκθέσεις των νέων καλλιτεχνών που γεννήθηκαν, ζουν ή δημιουργούν στην πόλη, με σκοπό την προβολή και γνωστοποίηση του έργου τους.

Με πρωτοβουλία της Δημοτικής Πινακοθήκης οργανώνονται και αναδρομικές εκθέσεις των δημιουργών της διασποράς, προκειμένου να καταδειχθεί η προσφορά τους στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας της σύγχρονης Τέχνης, καθώς και αναδρομικές εκθέσεις δημιουργών με πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο, όπου με μεθοδικό και ερευνητικό τρόπο επιδιώκεται η παρουσίαση του έργου τους, ως ελάχιστη συμβολή του θεσμού στο εικαστικό γίγνεσθαι της χώρας μας.

Συλλογές

Νέα αποκτήματα

Αμιγώς νέα αποκτήματα περιήλθαν στη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης από το 1988, όταν ξεκίνησε τη δραστηριότητά της, ως εικαστικός θεσμός. Έτσι, με την πολύχρονη και αδιάλειπτη λειτουργία της, έγινε γνωστή στο πανελλήνιο αλλά και στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα να δεχτεί τις πρώτες δωρεές. Από τα νεότερα αποκτήματα, σημαντικά θεωρούνται τα δωρηθέντα έργα των Ανδρέα Βουρλούμη, Δημήτρη Μπισκίνη, Αγήνορα Αστεριάδη, Ράλλη Κοψίδη, Φρεντ Έμεριχ, ’λκη Πιερράκου, Βασίλη Σπεράντζα, Όπυς Ζούνη, Κλεοπάτρας Δίγκα, τα χαρακτικά της Βάσως Κατράκη, ’ριας Κομιανού, του Τάσου Αλεβίζου, Φώτη Μαστιχιάδη, και το γλυπτό του Γιάννη Γαΐτη «Γενικές μεταφορές σε κόκκινο και μαύρο» που αποτελεί πολύτιμη δωρεά της Εθνικής Πινακοθήκης.

(Από τα νεότερα αποκτήματα σημαντικά θεωρούνται τα 10 έργα που δώρισε ο ζωγράφος Ράλλης Κοψίδης, το έργο του Γιάννη Γαϊτη που δώρισε η Εθνική Πινακοθήκη, τα επίσης δωρηθέντα χαρακτικά του Μαστιχιάδη, του Τάσσου, η υδατογραφία του Αγήνορα Αστεριάδη και το κολάζ του Fred Emerich. Σημαντική στιγμή υπήρξε η δωρεά των κάρτ-ποστάλ της Παλαιάς Πάτρας της εφημερίδας «H ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».)

Παλαιά αποκτήματα


Από τα παλαιά αποκτήματα που ανήκουν στη συλλογή του Δήμου Πατρέων, πολύτιμα θεωρούνται τα έργα του 19ου αι. των Νίκου Κουνελάκη, Ανδρέα Κριεζή, Ιωάννη Δούκα και Γεωργίου Σαμαρτζή, καθώς και τα έξι σχέδια για την ανέγερση του Θεάτρου «Απόλλων», του Ερνέστου Τσίλλερ. Επίσης τα έργα του 20ού αι. των Γιώργου Βακαλό, Γιάννη Μηταράκη, Σπύρου Βασιλείου, Ουμβέρτου Αργυρού, Αντωνίου Σώχου, Στέλιου Μηλιάδη, καθώς και η μεγάλη δωρεά έργων του Επαμεινώνδα Θωμόπουλου, τα σημαντικότερα εκ των οποίων έχουν αναρτηθεί στο Παλαιό Δημαρχείο. Στη συλλογή ανήκουν και τα ανηρτημένα στη Δημοτική Βιβλιοθήκη πορτρέτα των Πατρινών Πρωθυπουργών Δημητρίου Μάξιμου, Δημητρίου Γούναρη και Ανδρέα Μιχαλακόπουλου, που φιλοτέχνησαν οι Γιάννης Μόραλης, Επαμεινώνδας

Εκδόσεις

Η συνοδευτική των εκθέσεων εκδοτική δραστηριότητα προσθέτει ένα ακόμα στοιχείο πολιτισμικής και παιδευτικής παρέμβασης, διαχρονικής αξίας, καθώς οι προσεγμένες αισθητικά αλλά και σε περιεχόμενο εκδόσεις αποτελούν μοναδικό ντοκουμέντο και αποκτούν μια ξεχωριστή θέση στην εικαστική βιβλιογραφία.

Ανατίθενται σε Ιστορικούς Τέχνης εκπονήσεις εργασιών, με την ευκαιρία οργάνωσης εκθέσεων και με κριτήριο την εξειδίκευσή τους στο θέμα, την εποχή ή τον καλλιτέχνη, αποφέροντας πρωτότυπα κείμενα.

Η δίγλωσση παραγωγή των εκδόσεων της Δημοτικής Πινακοθήκης, κατά κύριο λόγο Ελληνικά Αγγλικά και κατά περίσταση Ελληνικά - Γαλλικά ή άλλες ευρωπαϊκές γλώσσες, γνωστοποιούν τη δραστηριότητα και τη δυναμική του θεσμού και στο εξωτερικό. Η παραγωγή των εκδόσεων γίνεται εξ ολοκλήρου στην Πάτρα.


https://bit.ly/3dPk0QY

Εκπαίδευση

Το πολύπλευρο έργο της Δημοτικής Πινακοθήκης ολοκληρώνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα, που στοχεύουν μέσω των ξεναγήσεων στην εξοικείωση των μαθητών με τους Μουσειακούς χώρους και στην παροχή παιδείας και αισθητικής αγωγής.

Οι ξεναγήσεις, από επιστημονικό προσωπικό, των Σχολείων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η διανομή εκπαιδευτικών φυλλαδίων και εντύπων στους μαθητές, αποσκοπούν στην εναλλακτική εκπαιδευτική διαδικασία για την προσέγγιση ενός απαιτητικού και ιδιαίτερα δύσκολου από την φύση του τομέα της Τέχνης, καθώς και στη διάδοση των αξιών της Παιδείας και του Πολιτισμού.

Login / Sitemap

© Copyright 2020 - 2023 Δημοτική Πινακοθήκη Πατρέων - Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Πατρέων